neděle 14. prosince 2014

Vánoční cukroví

Snad každý peče na Vánoce cukroví.
Staré dobré rohlíčky, oka, linecké, kokosky, pracny, vosí hnízda, rumové koule, perníčky, cookie sušenky, ořechy...
Samozřejmě, že u nás doma tomu není jinak. Leto pečeme okolo deseti druhů a zkoušíme i nové recepty. No nové pekli jsem je i loni, ovšem oproti našim stálicím jsou nové.


Makronky:


110 g mandlové mouky
200 g moučkového cukru
40 g cukru krupice
kakao cca lžička
3 bílky

Mandl. moku, moučkový cukr a kakao rozmíchávat v robotu.
Bílky šlehat a postupně přidávat cukr krupice. (musí to stát = špička)
Sypkou směs a bílky s cukrem smícháme ( opatrně, po třetinách)
Dáváme na plech - např. lžickou
Několikrát bouchnout s plechem a nechat asi 20 - 30 min zaschnout.
Můžeme ozdobyt půlou ořechu, nebo mandlí....
Pečeme na 150-155 stupňů, 10-15 minut
Troubu neotvírat, když praskají, je vysoká teplota.

Krém:
100 ml smetany
1 lžíce krupicového cukru
125 g čokolády
20 g másla

Do misky dáme smetanu, cukr a svaříme. Tuto hroku směs vlijeme na čokládu s máslem.Vše promícháme a necháme vychladit.

Na konec spojíme vrchní upečenou část se spodní upečenou části krémem.



Mandlové věnečky:

Těsto: 250 - 300 g hladlé mouky
70 g moučkového cukru
40 g jemně mletých oloupaných madlí
1 balení vanilkového cukru
150 g másla
1 vejce

Krém: 250 ml šlehačky
60 g krupicového cukru
50  g kakaa
150 g čokolády na vaření

Bílá poleva
Celé oloupané mandle
Čokoláda na polití

Smetanu svaříme s cukrem a kakaem. pak odstavíme z vařiče a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokláda úplně nerozpustí a náplň mírně nevychladne. Pak dáme ztuhnout do lednice.

Důkladně zpracujeme nelepivé těsto ... a dáme do lednice na 30 minut .

Vykrajujeme kolečka, která mají ve prostřed díru

Pečeme na 200, 12 minut.

Ztuhlou náplň vyšleháme na hladký krém a pomocí cukrářského šátečku dáme na věnečky. Do krému pak vmáčkneme několik oloupaných mandlí a dáme do chladu ztuhnout.

Poté namočíme v čokoládě, ozdobíme bílou polevou a dáme ztuhnout.


 P.S. omlouvám se, že cukroví na obrázku není naše. Leto jsem věnečky jestě nezačali dělat a makronky nemáme dodělané.
Musím říct, že naše věnečky budu vypadat líp a chutněji. Za to makronky nebudou moc esteticky zdařilé. Vždy se nám místo toho, aby v troubě vyskočily, se spíš rozlijou. Takže pokud máte nějaký typ jak na to, dejte mi prsím vědět.

Žádné komentáře:

Okomentovat