pondělí 13. července 2015

Blueberry pie

Nudí Vás mirinda, borůvkové knedlíky nebo borůvkový koláč s drobenkou? Chtěli by jste vyzkoušet něco nového, něco co se v českých kuchyních jen tak nepeče?

Pokud ano, čtete dál, protože já pro Vás mám pravý recept na domácí blueberry pie nebo-li na koláč, který můžete často nacházet v amerických či britských filmech, seriálech, restauracích a domácnostech.

No a pokud stále nevíte o co jde, tady je malá návnada...
k sežrání, že?!



Sezona borůvek je v plném proudu takže stačí zajet do lesa, natrhat si a tradiční apple pie v borůvkovém podání může být během chvíle u Vás na stole.

Co budeme potřebovat?

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 30 g třtinového cukru/hnědý krystal
  • 225 g másla na kostičky (hodně studené!!!!)
  • a na zředění až 120 ml ledové vody

Jak Vám již Vaše intuice napovídá těsto utvoříme tak, že smícháme všechny ingredience dohromady.
Nejdříve mouku s cukrem a máslem, poté začneme tuto směs šlehat/míchat nejlépe strojem na nejvyšší rychlost tak, aby se sypké ingredience obalili okolo másla. Pro zředění přidáváme vodu.
Nakonec stroj vypneme a těsto doděláme vlastníma rukama do podoby jako bývá na Vánoce, stejná struktura dokonce ho i zabalíme do folie a dáme do lednice ztuhnout.
V ledničce musí být minimálně hodinu!! Nepodceňujte tento krok.

P.S. těsto rozdělte na dva díly, jeden by měl být o malinko větší.

Poté co dáme těsto do ledničky je na čase se zabývat náplní.

Co budeme potřebovat:

  • čerstvé borůvky(nejlépe), počet si zvolte sami podle toho, jak velkou máte misku na pečení tak, aby byly borůvky trochu do kopečku
  • půl hrníčku hnědého/třtinového cukru, stejného jako jsem používali na těsto
  • čtvrt až půl hrníčku kukuřičného/bramborového škrobu(solamyl)
  • vymačkaná šťáva ze čtvrtky citronu cca

Omlouváme se, že množství ingrediencí není tak přesné, záleží opravdu na Vás, jak velkou misku máta, tím pádem na tom, kolik máte borůvek.
Jen malý tip na odhadnutí, až všechny tyto ingredience smícháte, musí v nich být obalená každá borůvka, z toho důvodu aby vydržela v celku pečení. Když nevydrží nic se neděje ale není to tak pěkné.
 Takže až budete mít hotovou náplň nechte jí být, můžete ji klidně přidat do ledničky k těstu, nebo jí vyrábět až ho budete mít po hodině vyndané, je to jen na Vás.

Nakonec si musíme vyrobit, jak já tomu říkám potěr nebo-li to, čím potřeme vrch koláče, než se bude péct.

Co budeme potřebovat?

  • jeden žloutek
  • a větší lžičku tučné smetany (nejlépe 36% a výš, menší nevadí ale čím tučnější tím lepší)

tyto dvě ingredience smícháme a dáme do ledničky.

------------------------------
Následuje pro mě nejtěžší krok vyválet těsto a přendat ho na mísu.
Větší díl vychlazeného těsta rozválíme tak, aby měl tak půl centimetru a potáhneme jím vymazanou a vysypanou nádobu, ve které budeme péct.
Těsto by mělo překrývat celou nádobu i ze stran, v nejlepším případě by mělo nádobu přesahovat.

Těsto upravíme do tvaru nádoby, aby nevznikaly vzduchové bublinky a nasypeme na něj borůvkovou směs.
Poté přehneme přebývající části těsta směrem dovnitř, aby jsem zafixovali borůvky, pokud Vám těsto nepřebývá, tak tento krok není nutný.

Uprostřed borůvek na takový ten kopeček dáme cca 2 cm kostičku ztuhlého másla.

Nakonec si vyndáme a vyválíme druhou část těsta, stejně jako tu předešlou s tím rozdílem, že z těsta vyřízneme proužky, široké tak dva cm, které budeme skládat nahoru na koláč a tím ho uzavírat i zdobit.
Teď stačí už jen těsto do upravit tvaru mísy a potřít směsí žloutku a smetany, která doteď odpočívala v lednici.
Potřete úplně všechno těsto ze všech viditelných stran i mezery, kde jsou borůvky.

Pečeme na nejnižším rošti na 200-220 stupňů cca 30 minut poté až uvidíme, že těsto zlátne a trochu hnědne přikryjeme koláč alobalem a necháme ještě tak 5-10 minut péct při menším počtu stupňů. Hlavně nezapomeňte koláč hlídat, jelikož každá trouba peče jinak.
Úplně na závěr vypneme troubu a koláč tam ještě chvíli necháme, podáváme teplé při nejlepší se šlehačkou.



Dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat