sobota 10. října 2015

Apple pie

Jaký je ten pravý dezert na podzim?

Podle mě je to jednoznačně apple pie. Tradiční pochoutka, kterou paní domu nechává vychladnout za oknem vždy provoní celou ulici ve spoustě amerických filmech. Každý kolemjdoucí pak na koláč dostane chuť.

Divíte se? Já rozhodně ne!
Je to ten nejlepší koláč, který jsem kdy jedla a pokud na něj použijete domácí jablíčka, kterých je teď všude plno (proto podzimní dezert) pochutná si úplně každý.

Protože chuť teplých jablek a skořice je naprosto dokonalá.



Zapomeňte jednou na štrůdl a zkuste apple pie, věřím, že nebude Váš poslední.
Těsto i celý postup je jednoduchý a dá se kombinovat s různými druhy ovoce například hruškami, borůvkami blueberry pie nebo čerstvými jahodami (toto měkčí ovoce je opřed dáním do koláče lepší nechat na chvilku v lednici).
Ovšem jablkový je naprostá klasika.

Dokonce i můj taťka, který člověka jen tak (vlastně snad skoro nikdy) nepochválí mi řekl, že bych "ten koláč měla dělat častěji".
A to už je co říct.

těsto :
  • 350 g hladké mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 225 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 120 ml ledové vody
postup

nejdříve smícháme navážené sypké ingredience dohromady, poté přidáme máslo a začneme šlehat na nevyšší rychlost. Aby to šlo lépe přiléváme do směsi vodu.
Nakonec nám vznikne těsto, jako na Vánoce, se kterým zacházíme úplně stejně jako právě o Vánocích.
Poprášíme si pracovní plochu moukou a z těsta uděláme "knedlík", který si rozdělíme na dvě stejné části a zabalíme do fólie.
V tomto stavu necháme těsto minimálně dvacet minut v lednici.!!

náplň:
  • jablka, alespoň 4 středně velká (ne zelená)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • citronovou šťávu
  • skořici
postup

jablíčka si oloupeme a nakrájíme na kousky, nejlépe na silnější plátky. Smícháme je s cukrem a kukuřičným škrobem tak, aby škrob jemně obalil každý kousek. Můžete ho tedy dát více než je napsáno výše (záleží na množství).
Dále do vymačkáme šťávu ze čtvrtky až půlky citronu. Nakonec přidáme mletou skořici, podle oka a chuti, stejně jako u předešlých ingrediencí podle velikosti nádoby, ve které pečete.



nakonec:

vyndáme těsto z ledničky a místo něj tam dáme jablečnou směs. Těsto rozválíme a dáme do pečící nádoby, kterou jsme si předtím vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou.
Těsto by mělo cca o jeden centimetr přesahovat okraje nádoby.
Dále si vyndáme jablka a vyplníme jimi mísu. Přesně doprostředka dáme kostičku másla (1-2 cm).
Poté mezi jablka ještě párkrát kápneme vanilkové aroma a začneme na koláči dělat mřížku. Z druhé části vyváleného těsta.
Okraje ohneme směrem dovnitř nebo odtrhneme a tím tak koláč zacelíme.

Poslední částí přípravy je smíchání jednoho žloutku s tučnou smetanou, tím pak před pečením koláč potřeme na místech těsta i vyčnívajících jablek. Dále posypeme špetkou třtinového cukru a skořicí.

Pečeme v předehřáté troubě na 200-220 stupňů 25 - 30 minut. Poté, pokud koláč ještě není do zlatova upečený přikryjeme ho alobalem a necháme ještě pár minutek, musí se to hlídat.

Během pečení se Vám díky krásně provoněné kuchyni již začnou zbíhat sliny, že neodoláte a ochutnáte chvíli po vytažení koláče z trouby.
A to je nejlepší, protože apple pie je nejchutnější v teplé podobě a se šlehačkou.

Přeji dobrou chuť

Žádné komentáře:

Okomentovat