pátek 13. května 2016

Vanilkovo skořicové muffiny s citronovou polevou

Ahoj všem, o víkendu mě chytla mlsná a tak jsem jako správná kuchtička napekla tunu muffinů. První z dvou druhů jsou právě vanilkovo skořicové muffiny s citronovou polevou.
Esteticky muffiny sice nevypadají nic moc, ale chuť je naprosto dokonalá. Vanilka s muškátovým oříškem dodala těstu tu správnou chuť i vůni. K tomu skořicová náplň, která se dá lépe popsat jako karamel muffiny osladí a naopak kyselá citronová poleva dodala ten správný šmrnc. Dohromady božská kombinace.

Co budeme potřebovat?

těsto:
  • 3/4 hrnku cukru krystal, samozřejmě můžete použít i méně
  • 1 větší vejce
  • hrnek hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • lžíci oleje
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
skořicová náplň:
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • lžička nebo dvě skořice
  • 3 lžičky másla
 
citronová poleva:
  • půl hrnku moučkového cukru
  • lžička vanilkového extraktu
  • 3 polévkové lžíce mléka
  • šťáva z jednoho citronu (podle chuti ovšem)

Jak na to?

těsto:
v míse spolu vyšlehejte cukru s vejcem, dokud se nespojí. Poté hned přidejte ostatní ingredience, které do těsta patří a smíchejte (mixujte), dokud nevytvoří jedno spojené jemné těsto.
Toto těsto má tendenci k tomu se přichytávat ke košíčkům, proto je možné košíčky před naplněním vymazat kapkou oleje.
Košíčky naplníme do poloviny. Nyní přichází na řadu skořicová náplň, kterou v malém množství kápneme do muffinů a pomocí párátka uděláme z náplně spirálu, pokud nechcete mít skořicovou náplň uprostřed ale jen na vrchu, tento krok vynechte a muffiny naplňte až po okraj. Rozhodně to není chybná volba, mně osobně to tak vyhovuje více.
Pokud dáte náplň i dovnitř muffinu, tak hned po utvoření spirálky muffiny dolijte těstem až na vrch.
Nyní, když jsou muffinové košíčky až po okraj naplněné vezměte opět skořicovou směs a jemně v menším množství ji kápněte na vrch muffinů a opravdu rychle utvořte spirálu, aby Vám nevznikla prohlubeň.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.

skořicová náplň:
Skořicovou náplň utvoříte rozehřátím a tím pádem spojením cukru skořice a másla. Je těžké vychytat tu správnou konzistenci, proto míchejte a míchejte, dokud nebude směs tekutá a jemná. Náplň má tendenci rychle tvrdnout ale nezoufejte, pokud se tak stane, můžete ji opět stejným způsobem rozehřát.

citronová poleva:
Polevu dáváme až na vytažené a vychladnuté muffiny. Nalijeme ji přes celý vršek a nebo můžete opět vytvořit jaký si kreativní tvar.
Poleva je jednoduchá stačí smíchat všechny ingredience, dokud z nich nebude jedna. Poleva na muffinech ztuhne, nebojte.

Se skořicovou náplní velmi opatrně, stačí málo, jelikož pokud dáte do  středu i na vrch muffinů této směsi hodně, ztvrdne.
Přesně to se stalo u několika mých koláčků, v nich ovšem směs do velké míry do druhého dne změkla. I tak je ale lepší to nepřehánět.
Na estetický dojem nedejte, muffiny chutnají opravdu skvěle.
Pozor! u těchto muffinů je pravděpodobné, že se budou přichytávat ke košíčkům, proto je vhodné košíčky před pečením vymazat olejem a nebo je nepoužívat. V tom případě vymažte a vysypte formy.
Osobně upřednostňuji volbu s košíčky.

xoxo
a dobrou chuť



Žádné komentáře:

Okomentovat